2009. június 29.

Filmajánló

Elsősorban Constanze-nak küldöm következő bejegyzésem, mert ő az, aki vissza szokta jelezni a filmajánlóimnál, hogy megragadták -e a leírtak, vagy sem. Eddig a ráta igent mutat. Kedvesemmel meg úgyis megnézetem, ha törik, ha szakad :) Persze mindenki másnak is ajánlom, mert ismét egy remek filmet teszek a terítékre s veszek górcső alá.

Gattaca (1997)

A film egy enyhén utopisztikus világban játszódik, ami a készítésekor még talán az emberiség távoli jövőnek is tűnhetett. És szerintem a film valódi tragédiája ez: manapság már könnyen elképzelhető, hogy ez a jövő, ez a jövőkép, ez a világ nem is olyan távoli.
Megszületik egy szerelem-gyerek, természetes úton, ennek a jövőbeli világnak hajnalán. Születésekor megállapítják személyiségét, betegségeit és azt is, hány évet fog élni. Vincent Freeman (Ethan Hawke) selejtnek született, mert természetes volt. Hisz ebben a világban "normális" emberek csak a tökéletes és egészséges génmanipulált egyedek lehettek. Azokat, akiknek a génjeihez nem nyúltak, fogyatékosoknak tekintették. Vincent azonban arról álmodott, hogy egyszer űrhajós lesz a Gattaca Űrállomásán... pedig születésétől fogva az a sorsa, hogy ne tudjon karriert csinálni ebben a társadalomban. Hisz ez egy olyan hely, ahol elfogadott a gének meghatározta diszkrimináció. Vincent azonban nem adja fel. Egy hazugságot vállal magára, ami áltan deGÉNerált lesz, s üzletet köt a minden szempontból tökéletes Jerome Eugene Morrow (Jude Law) -al. Beépül a Gattaca Űrállomásra és megcsinálja a karrierjét. Azonban egy véletlen haláleset miatt elkezdődik a nyomozás, s Vincent, ha nem vigyáz, könnyen lelepleződhet. S mindeközben éli az életét (bár nem szokványos módon) s beleszeret munkatársnőjébe, Irene Cassini (Uma Thurman) -be.
Andrew Niccol író és rendező remek munkát végzett, nála jobban talán már csak Michael Nyman zeneszerzőt tudnám kiemelni. A film remekül tárja a néző elé néha már-már bizarr világát, s az ember önkéntelenül is elgondolkozik közben azon: vajon tényleg ez lenne a jövő? Akarok én egyáltalán ilyen világban élni?
Amerikai sci-fi, dráma, 102 perces. Nem tudom, játszották -e itthon mozikban, bár erős a tippem rá, hogy nem.
Akárhogy is, szerintem ez a film zseniális és tanulságos. Részben arról is szól, hogy semmi sem lehetetlen. Mert az ember bármit el tud érni. Hogy hogyan? Nos, ez a filmből kiderül. Vincent erre vonatkozó válasza ragadott meg a legjobban a film összes mondata közül. De nem árulom el, nem akarom lelőni a poént :)
A filmet mindenkinek erősen ajánlom, hisz (még) nincsen tökéletes ember a földön, ez pedig pont arról szól. Hogy van, aki nem tökéletes, körülötte mindenki más az. Viszont, ha jobban megnézzük, nem, senki. Ezt a film egyszerűen fenomenálisan példázza motívumaival. Hogy nem létezik tökéletes. Még egy génmanipulált világban sem. Majd rájöttök, miért :) Csak figyeljétek a szereplőket ;)

1 megjegyzés:

Wildwood Flower írta...

Ez is nagyon kedvcsináló, de ezt már láttam. :P Viszont nézz be hozzám, vár rád ott valami. :)