2008. november 28.

Filmajánló #1 - Ichi, the Killer

ICHI THE KILLER
(rendező: Takashi Miike)

KIZÁRÓLAG ERŐS IDEGZETŰEKNEK!

Adott egy szadista yakuza főnök, akinek rejtélyes körülmények között nyoma vész, de nem csak ő tűnik el, hanem egymilliárd jen is. Kakihara (hidrogénezett hajú japán popikon flitteres ruhákban, az arcát csak két biztosítótű tartja meg a széteséstől), a klán alvezére kettős motivációtól hajtva ered a nyomába: egyrészt a gang-hűség nem hagyja nyugodni, másrészt az, hogy (ebben a filmben úgy tűnik kötelező) szadizmusa mellett kedveli a mazochista játékokat is, és a főnök volt a kedvenc játszótársa.
Az első számú gyanúsított egy rivális banda vezetője, akiből úgy próbálnak meg információt kiszedni, hogy bőre alá dugott kampóknál fogva fellógatják, majd meglocsolják némi forró olajjal, s hogy ez sem hat, végső megoldásként különböző testrészeit szúrják keresztül kötőtűhöz hasonlatos tárgyakkal (ez egyébként visszatérő motívum a filmben). Mint később kiderül, a fickó ártatlan, az akció félreértés volt, s ezt Kakihara nyelve bánja. Bocsánatkérésként ugyanis kénytelen lenyisszantani, természetesen premier plánban, hogy élvezhessük a részleteket.
A főnök eltűnése mögött azonban Jijii és csapata áll. Jijii („öreg ember”) egy kigyúrt hipnotizőr, aki regresszív hipnózisban tartja Ichit, a skizoid gyilkológépet. Ichi tele van elfojtott traumákkal, ha megbántják sírva fakad, majd a ruhájába épített pengékkel elkezdi feltrancsírozni a delikvenst. Kakihara a nyomozás során rátalál erre a lassan legendává váló anti-hősre és közeledik a leszámolás. (Forrás: port.hu)

Kakihara meg nem mellesleg a kedvenc figurám :D

Azért is nagyon szeretem ezt a filmet, mert rengeteg benne a rejtett jelentés.
Az esztétikai brutalitást és kegyetlenséget magas fokon kiaknázó thriller számos filmfesztiválon sikerrel szerepelt. Vér, veríték, könnyek és a néző arcára fagyó vigyorgás – a japánok megint megmutatják, mit hoznak ki a mozgóképből, ha egyszer igazán eleresztik magukat. Miike Takashi brutális yakuzatörténete az emberi psziché sötétebb bugyraiból meríti alapanyagát, korrekten felvezetve mindent, a szadizmustól az elfojtott fixációkig, hogy az ember szívének oly kedves spontán gyilkolás- vágyról ne is beszéljünk. Mindenfajta hipokrita képmutatástól mentesen illusztrálja a tételt, miszerint a homo sapiens az egyetlen állat, mely örömét leli fajtársa megalázásában, kínzásában, adott esetben miszlikbe aprításában. Miike Takashi filmje önvizsgálatra késztet, annak belátására, hogy talán mégse értünk még el az evolúció csúcsára.
Nah igen... szóval katarzissztori... és még valami:
Az Ichi the killer-t nemhogy Magyarországon, de Európában is alig forgalmazzák, valahogy a filmes establishment ódzkodik az ilyen típusú filmektől – érthető módon.
Ichi The Killer Trailer
Aki kedvet kapott hozzá, gondolja át még kétszer, aztán szedje le Torrent-ről... vagy nézze meg youtube-n!

Nincsenek megjegyzések: